Dan zul je zeggen: 'Jij bent mijn man'

God heeft veel namen en veel manieren om zich te laten zien: als Koning, als kind in een kribbe, als Redder, leraar, herder, schepper, trooster en zo nog veel meer. Ik geloof dat God zoveel namen en zo veel manieren heeft, zodat Hij altijd bij ons aansluit waar we zijn. Waar heb jij God vandaag nodig? 

Dus praktisch: Als je op dit moment God letterlijk neer zou zetten in jouw eigen leven, waar zie je Hem dan voor je? Dit kan God als Koning zijn op een troon, de wereld regerend. Dit kan als verre oom zijn die je af en toe belt als je wat nodig hebt, of als vader in je verder volwassen leven waar je regelmatig wat mee deelt, en die tegelijk in zijn eigen huis woont. Het kan een goede vriend zijn, die je heel goed kent en samen mee ontspant en tot diep in de nacht goede gesprekken mee hebt. Of een minister, huisgenoot, partner, kind, noem maar op. Neem even de tijd om er over na te denken waar je God in jouw leven zou plaatsen en wat maakt dat dat op die plek is of vraag het aan God in een kort gebed: Heer, waar staat U vandaag in mijn leven? Mogelijk moet je ergens aan denken of zie je een plaatje. 

-        Wat maakt dat God op die plek staat en niet verder weg of dichter bij? 

-        Waar zou je God willen hebben? 

Waar God in jouw leven staat, is vanuit ons naar God toe. Ik laat God zo dichtbij komen. Er is ook een andere manier om er naar te kijken, namelijk vanuit God naar ons toe. In de rest van deze blog focussen we ons op de afstand van God naar ons toe.  

Als we kijken naar het allereerste begin, in het Paradijs: daar leefde God met Adam en Eva. Hij wandelde ’s avonds met hen. De God die aarde en hemel schiep die komt naar hen toe en wandelt met hen. Waarom? Om te verbinden. Om samen te zijn. Omdat God met de mens samen wil zijn. En dát is zijn plan en verlangen door heel de bijbel heen. Als we kijken naar Openbaring is dát ook waar we naar onderweg zijn: Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: ‘Gods woonplaats is onder de mensen, Hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal als hun God bij hen zijn. Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’


Mooi dat ik dingen noem die allebei paradijselijk zijn, dat zijn blijkbaar de plekken waar God met ons wil verbinden. Maar wie zegt dat dát is wat God ook vandaag wil? 

Hier een paar verzen uit Hosea waar in God uitspreekt wat er zal gebeuren als dat wat er mis gaat weer herstelt wordt: Hosea 2:17-19 En zij zal mijn liefde beantwoorden als in de tijd van haar jeugd, als op de dag dat ze wegtrok uit Egypte. Dan, op die dag – spreekt de HEER –, zul je zeggen: ‘Jij bent mijn man,’ en daarbij is geen wanklank meer te horen. De namen van de Baäls zul je niet meer in de mond nemen, ze zullen niet langer worden gehoord.

Heel het boek Hosea gaat er over dat het volk Israël gekozen heeft om minnaars te dienen, te volgen en in dat alles komt God naar hen toe en zegt dat hoe veel overspel er ook is, het volk weer in huwelijksrelatie met God zal leven. Huwelijksrelatie. Stel eens voor. 

En die verbinding bevestigt Jezus in de volgende tekst: 

Joh 14:2 en 3: In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken? Wanneer ik een plaats voor jullie gereedgemaakt heb, kom ik terug. Dan zal ik jullie met me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar ik ben.


Voor mij was dit een wat vage tekst. Een huis met kamers, waar we als Jezus terugkomt allemaal een kamertje krijgen. Voelde voor mij wat studentikoos, misschien zelfs wel wat eenzaam; dan zit ik daar alleen in mijn kamertje. Dit is omdat ik geen idee had van de gebruiken,  maar toen Jezus dit sprak wist een jood precies waar Jezus het hier over had. Jezus vertelt hier namelijk over Zijn verloving met jou en mij als individu. Als jood werkte het zo dat wanneer je zou gaan trouwen, als je je verlooft aan een vrouw, dan zou je terug gaan naar je ouderlijk huis om een plek te maken voor als je trouwt, je zou een eigen kamer maken of een eigen huis. En als bewijs, als onderpand gaf je dan een lamp/licht. Dit zet de vrouw voor haar raam. Zo kan iedereen zien dat ze bij die man hoort en dat ze verloofd is en wacht tot hij terug komt. Dit is wat Jezus hier zegt én wat Jezus doet als Hij de Heilige Geest geeft als onderpand tot Hij terugkomt.

Jij bent dus verloofd met Jezus zelf, we wachten tot Hij terugkomt en als onderpand heeft Hij een stuk van Zijn identiteit al aan jou gegeven, namelijk Zijn Geest. Zo kan iedereen in deze wereld zien dat je bij Hem hoort. 

Als dat het uitgangspunt is van God naar jou: jij bent Zijn bruid, wat geloof je dan over hoe Hij zich met jou wil verbinden? Met je huwelijkspartner klets je niet zoals met een verre oom, met een buurman. Je deelt je leven, je vertelt hoe je dag was en je wil die ander graag horen. Je huwelijkspartner mag op de donkerste plekjes kijken in je hart, toch? Is er iets dichterbij dan je verloofde, dan je bruidegom, je partner? 

God wil met jou verbinden, altijd. 

Ja, Hij is de Koning van het heelal, Hij is de Schepper, Hij is zo veel groter dan we ons kunnen voorstellen én die God is ook jou levenspartner. Het is dus ook écht niet te bevatten dat dat is wat God wil, de Schepper van Hemel en aarde, komt bij jou in huis en wil van jou horen hoe het met je is en wat je bewogen heeft deze dag én wil van Hem delen met jou, omdat Hij van jou houdt en gek is op jou. Hij heeft gekozen om zich aan jou te verbinden. God heeft jou namelijk zo lief dat Hij zichzelf gaf om altijd bij je te kunnen zijn. 

Maar hoe ziet dát er dan uit in je leven? Hoe zou jouw leven eruit zien als je met God een relatie hebt als met een huwelijkspartner? Wat zou je tegen Hem willen zeggen? Misschien word je wel boos, omdat Hij voor jouw gevoel iets heeft gedaan wat niet fijn is, of misschien wil je even niets zeggen en alleen maar in Zijn aanwezigheid zijn. 

Uitdaging: 

-        Denk vandaag en in de komende tijd eens na over wat het betekent dat God jouw levenspartner, jouw huwelijkspartner is en wil zijn, wat voor invloed heeft dat op jouw dag? Op wat je met Hem bespreekt? Op wat je doet? 


Luistertip: 

-        Reckless Love van Cory Asbury